Tips Mulakan Perniagaan Dari Rumah

Tips menarik dari MW

Selain menjana pendapatan sampingan, menjalankan perniagaan di rumah menawarkan banyak keuntungan. Namun begitu, untuk memulakan perniagaan (sekalipun dari rumah) tidaklah semudah yang disangka. Di sini dipaparkan tips untuk menjadi usahawan dari rumah..

Hobi
Mulai usaha daripada hobi bukan sekadar impian. Kita akan lebih semangat jika melakukan pekerjaan yang disukai. Namun adalah lebih baik mengkaji terlebih dahulu kekurangan dan kelebihan sekiranya anda ingin jadikan hobi sebagai sumber pendapatan.

Kerja 24 jam
Tanggapan anda salah jika menganggap menjalankan kerja di rumah akan lebih memudahkan. Bisnes di rumah memerlukan malah memaksa anda bergaul 24 jam dengan pekerjaan anda.

Atur strategi
Sebagai penaik semangat, apa kata kita beri ganjaran untuk diri sendiri. Dengan cara ini anda akan lebih semangat untuk menaikkan jualan. Semakin banyak jualan bermakna semakin banyak ganjaran.

Belajar
Walaupun hasil pertama kurang memberangsangkan, anda tidak harus mengalah dan patah semangat. Sebaliknya anda boleh menambah pengetahuan terhadap bidang yang diminati dengan mengikut kursus berkaitan. Lebih baik juga anda lakukan penambahbaikan atau bereksperimen untuk mendapatkan produk yang lebih berkualiti.

Modal
Kebiasannya perkara modal akan menjadi masalah utama dalam langkah memulakan perniagaan. Sebagai permulaan, anda laburlah modal yang kecil kerana masih dalam peringkat memperkenalkan produk.

Pentingnya rangkaian
Kecanggihan teknologi diakui sangat menolong dalam memajukan perniagaan. Dengan membuat laman web sendiri, anda tentunya akan mendapat pesanan dari seluruh Negara, malah tidak mustahil jika memperolehi pelanggan daripada luar Negara. Hebatnya kuasa promosi mulut ke mulut juga menjadikan produk anda akan rancak diperkatakan.

Pelanggan adalah raja
Selain menjadi majikan kepada diri sendiri dan boleh mengatur waktu kerja sendiri, ketahuilah bahawa pelanggan adalah raja kepada usahawan. Merekalah yang membuat keputusan sama ada mahu membeli produk anda atau sebaliknya.

3 comments:

  1. sy nak tny..kalau kite berniaga dr rumah ni..takde specific kedai..kite kene daftar dgn SSM x?

    ReplyDelete
  2. stuju sangat! thanks for sharing...

    ReplyDelete